Keväällä Turun linnassa soi!

Stabat Mater 31.3.2019 Turun linnassa

Turun kaupungin kulttuurikummeina pääsemme esiintymään meille uudessa ympäristössä, Turun linnassa. Konsertissamme 31.3.2019 kuullaan Giovanni Battista Pergolesin pääsiäisaiheinen teos Stabat Mater.

Stabat Mater -konsertissa Turun linnassa kuullaan Giovanni Battista Pergolesin pääsiäisaiheinen teos Stabat Mater. Sävellyksen teksti on katolinen hymni 1200-luvulta, ja se käsittelee Jeesuksen äidin, Marian, tuntemuksia poikansa ristiinnaulitsemisen aikana. Nimi on lyhenne ensimmäisen rivin sanoista stabat mater dolorosa, suom. seisoi äiti tuskissaan. Tekstiä pidetään yhtenä vaikuttavimmista keskiaikaisista latinankielisistä runoista.

Stabat Mater-tekstin ovat säveltäneet monet klassiset säveltäjät. Kuuluisin ja eniten esitetyin lienee kuitenkin nyt konsertissa kuultava Giovanni Battista Pergolesin sävellys vuodelta 1736. Pergolesi sävelsi teoksen viimeisten elinviikkojensa aikana Fransiskaaniluostarissa Pozzuolin kaupungissa. Säveltäjä menehtyi tuberkuloosiin vain 26 vuoden ikäisenä. Pergolesin Stabat mater on ollut yksi suosituimmista pääsiäisen ajan kirkkomusiikkiteoksista koko historiansa ajan. Sävellyksen alkuperäinen versio on tehty sopraano- ja alttosolisteille ja pienelle jousiorkesterille.

Nyt kuultavassa esityksessä käytetään Malcolm Brunon toimittamaa uutta editiota vuodelta 2012. Perinteisten kahden äänen rinnalle on yhteisnumeroihin lisätty matala alttoääni. Tämä uusi elementti on kirjoitettu Pergolesin alkuperäisen käsikirjoituksen alttoviulustemman pohjalta.

Pergolesin Stabat Materin ohella konsertissa kuullaan myös muuta lähestyvään pääsiäisaikaan sopivaa musiikkia. Resonus-kuoroa säestävät Marko Valtonen, harmonikka ja Mikko Multamäki, kontrabasso. Konsertin johtaa Kari Jantunen.

Sunnuntaina 31.3.2019 klo 15.00 Turun linnassa.
Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma 10€.

Stabat mater 2019 mainos kuva